Tahun ni yan beraya di umah nenek HB kat Masjid Tanah Melaka. First time tau x beraya ngan mak tercinta. Teramat la sayu nyer. Sabar jer la, kena la berkorban bila dah berkeluarga ni.... Meriah betul beraya kat kg aritu, keluarga nenek besar... penuh satu umah. Yan x pernah raya seramai tu....Tiap2 tahun makan ketupat palas tp tahun ni makan pulut dalam periuk kera. Benda baru dalam hidup yan.. Ok la, layan jer gambar ni.....
Ni la rupa periuk kera yg digunakan untuk isi pulut tu...
Periuk kera diisi dgn beras pulut + santan
Susun periuk kera dlm periuk kukus...
Susun elok2 tau.... nanti terbalik abih tumpah.... Lpas tu kukus la sampai masak.....
Ni la periuk kera yg siap dimasak..... Yg dalam pinggan x sempat nak snap gambar dah abih kena ngap...... Pulut ni makan dgn sambal daging.
5 comments:
1st time aku tengok masak pulut guna periuk kera.
* Salam Aidil Fitri
Bau wangi tau. sedap
kak yan,
first time tgk ngan dengar masak pulut dalam periuk kera tau.. sedap ke sangat ke rasanya.. ada mcm ketupat palas tak..
Sedap.... bau wangi dr perik kera tu....
Apa jenis periuk kera yang boleh digunakan?
http://laman-seri.blogspot.com/2010/06/kendi-hutan.html
Post a Comment